Thursday, 16 August 2012

# 11 secebis kenangan

 assalamulaikum semua ^^



agak lama dah tak update status blog ni,,,bukan malas,cuma kekangan masa yang melapau,sebab aku sedang mefokuskan diri untuk spm,,nak jadi seorang md bersama FADHIL FIRDAUS,ANITH SYAHIRAH,SITI NUR SAKINAH  dan lain lain lagi yang tak tersebut,,hehe..doakan saya tau!



by the way,banyak benda berlaku sepanjang ramadhan nih,,suka duka hidup di bumi selandar yang tercinta,,banyak air mata tumpah ke bumi,banyak tawa dikongsi bersama,semangat setiakawan diuji,dan macam macam lagi.



terima kasih kalian,kenangan kenangan tu takkan luput dari kenangan.



kenangam terawih 20 rakaat bersama budak aliran agama,,sayu tak terkata.



kenangan lebah buat sarang kat aspuri,,takkan dilupa.



kenangan malam itu.walaupun pahit,tapi ianya manis satu hari nanti.



kenangan bersama ahli group study,keluarga baru dalam hidup seorang faem,,HAZIQAH,BADAK,SHIRO,RAZI,,,,,



kenangan berbuka puasa tepi longkang,,takkan dilupa,,,



kenangan main mercun bersama,,,



dan macam macam lagi,,,


dear batch 0812,



thanks a lot,




   
                                           ~20 julai 2012,aeon bandaraya melaka






       
                                         
                                          ~nose outlet,aeon bandaraya melaka
                                     




~ v rhazes 2012 ; the family







                                              ~the immersion project with mozac



for these great mrmoirs of mine ^^


love,

dr emalin ^^

Saturday, 30 June 2012

#10 arabic ^^

assalamualaikum semua ^^

harini nak share teks bahasa arab utk oral nanti,yang telah berjaya di translatekan oleh mr google,,,haha ><

so,this is it ><

*tajuk : kepantingan bahasa arab*


العلاقات مع العربية الإسلامية قريبة جدا من أن الله أنزل فيه القرآن في هذه اللغة. والفرد دائما حريصة على معرفة ما إذا كان فهم صحيح العربية سوف kepetingan في هذه الحياة.

لماذا هي اللغة العربية مهم جدا؟ وفيما يلي لمحة موجزة عن أهمية اللغة العربية:

وكشفت # القرآن الكريم في اللغة العربية. والسؤال هو، لماذا اختار الله اللغة العربية باعتبارها لغة القرآن في ذلك الوقت عندما يكون هناك العديد من اللغات الأخرى؟


# اللغة العربية هي لغة العبادة. تلاوة من صلاة في اللغة العربية 100٪.


# وهناك مسلم ولد يقرأ adzan عليها. كلمات الصلاة هي في اللغة العربية.


  # الصلاة والذكريات التي أعرب عنها يوميا باللغة العربية.


  # قبل النفس الأخير، يجب على المرء أن يقرأ شهادة kalimatus، لا إله إلا الله


# العربية المهم أيضا في إقامة علاقات دبلوماسية مع دول الشرق الأوسط مثل المملكة العربية السعودية والإمارات العربية المتحدة.


# بالإضافة إلى العلاقات الدبلوماسية، يمكن أن تساعد في تطوير اللغة العربية شبكة تسويق الأعمال التجارية.


# وبالنسبة لأولئك الذين يرغبون في العمل في البلدان العربية، واللغة العربية له فرصة التي تم تحديدها في قبضة.

وينظر الى اتقان اللغة العربية # باعتبارها ميزة لتعميق المعرفة الدينية. الكتب المرجعية الرئيسية للإسلام، وكتب كلها باللغة العربية



*terjemahannya



Hubungan Bahasa Arab dengan Islam terlalu rapat sehinggakan Allah menurunkan Al Quran dalam bahasa ini. Seseorang individu akan sentiasa bersemangat untuk mempelajarinya  jika betul-betul memahami akan kepetingan Bahasa Arab dalam kehidupan ini.

Kenapa Bahasa Arab itu penting? Berikut adalah gambaran secara ringkas tentang kepentingan Bahasa Arab:

# Al Quran diturunkan dalam Bahasa Arab. Persoalannya, kenapakah Allah memilih Bahasa Arab sebagai bahasa Al Quran sedangkan pada zaman tersebut masih terdapat banyak lagi bahasa lain?


# Bahasa Arab adalah bahasa ibadah. Bacaan-bacaan solat 100% berbahasa Arab.


# Seseorang Muslim yang dilahirkan akan diazankan. Kalimah-kalimah azan adalah berbahasa Arab.


 # Doa-doa dan zikir-zikir harian diungkapkan dengan Bahasa Arab.


 # Sebelum menghembuskan nafas terakhir, seseorang itu mesti melafazkan kalimatus syahadah; لا إله إلا الله


# Bahasa Arab juga penting dalam menjalinkan hubungan diplomatik bersama negara-negara timur tengah seperti Arab Saudi dan Emeriah Arab Bersatu.


# Selain hubungan diplomatik, Bahasa Arab boleh membantu dalam mengembangkan jaringan pasaran perniagaan.


# Bagi yang ingin bekerja di negara-negara  Arab, kebolehan berbahasa Arab akan dilihat satu peluang yang sudah pasti dalam genggaman.

# Menguasai Bahasa Arab dilihat sebagai satu kelebihan untuk mendalami ilmu-ilmu agama. Rujukan utama buku-buku Islam kesemuanya ditulis dalam Bahasa Arab.




semoga kita mendapat kejayaan bersama,di dunia baik di akhirat,insyaallah ^^


salam ukhuwah (><)


love,

faten emalin ^^

#9 boleh tak kita jadik macam dulu?

assalamualaikum :D


harini cuma nak luahkan rasa hati yang sekian lama terpendam,bingkisan secebis hati faem ;)


dulu kita rapat,banyak cerita kita kongsi,aku pon excited bila ada something nak cerita dengan kau,,


dulu kau tak macam sekarang,,,

dulu kau selalu senyum,,,

kau selalu share stories dengan aku,,

kau tak pernah masam muka,even titiskan air mata,,

ingat tak lagi those sticknotes?

heh +_+

entah la,,semakin hari aku semakin rindukan kau yang dulu,,,

seorang yang banyak cakap cakap,,

seorang yang ceria,,,,

seorang yang selalu buat semua orang senang bila kau ada,,,

seorang yang selalu menjadi tempat aku share masalah and rintihan,,,

even pasal budak stj tu pon aku cerita dekat kau,,,

almost semua masalah aku kau tau,,,

tapi ke mana kau menghilang kini?

please,,,

tak kira apa masalah kau,i'm always here to be your crying sholder,,

you can trust me,for god sake,,

aku nak kita jadi mcm dulu dulu,,,

again,,,

walaupun keadaan dah berbeza,n kau dan aku pun dah ada jurang pemisah,,

tapi still kita boleh rapatkan balik jurang itu,,,,

buang yang keruh ambil yang jernih,,,

ingat tu,,

and one more thing,,,

and verily after each difficulties there's always a relief ^^

salam ukhuwah,

faten emalin ^^











*aku rindukan senyuman yang macam ni.
and i wish i can see it once again before we leave each other soon ><


Friday, 29 June 2012

#8 marveilleux legacy 0812

assalamualaikum :D


just wanna say few words,,,,






saya sayang marveilleux legacy saya,
tak kira lah anda 0812 or 0112,
thanks for the bittersweet memoirs,
semua ada dalam hati dan ingatan saya,always ^^
semoga kita berjaya bersama,
baik di dunia mahupun di akhirat,
yang baik kita ikut,yang kurang baik kita jauhkan,
walk together against all odds,
insyaallah,spm 2012 is the best ^^
akhir kata,
sayang kalian semua sangat sangat ><





love,




faten emalin ^^

Thursday, 28 June 2012

#7 sakit hati

assalamualaikum ^^



haish,satu satu bala datang.aku ni cuma manusia biasa yang nak hidup tenang tanpa sebarang kontroversi mahupun misery,tapi kenapalah bila aku dah dok diam diam,tak kacau orang,tetiba ada pulak manusia separa tak berguna datang mencarik gaduh,,tak paham aku dibuatnya *geleng kepala*



takpe,aku kutuk kau kat sini kau takka tau la,sebab kau mana baca blog aku yang hambar nih :P






terasa malas nak tulis pepanjang pasal manusia menyakitkan hati nih.buat penat jari je :P



saru je perkara yang dapat aku simpulkan.kalau rasa tak puas hati dengan aku,rasa geram,annoyed dengan aku yang perangai sikit lagi macam orang gila nih,silalah cakap depan depan.kau letak pasal aku kat status fb kau pun tak guna lah,bukannya selesaikan masalah pon :P


sekian,

salam sakit hati buat kau :P




p/s:lain kali,tag nama aku sekali kalau rasa nak update status pasal aku,kan popular siket aku :P





*kau pernah tengok aku mengamuk macam ni? tak pernah kan?
nak tengok,kutuk lah aku banyak banyak lagi.aku kasi bom nuklear sama kau :P






hate,

faten emalin ^^

#6 erk?


























































*gambar sekadar hiasan ^^ *




love,

faten emalin  ^^

#5 rindu




assalamualaikum semua ><


kepenatan hari sukan masih lagi terasa walapun dah sampai rumah *bajet menang je.haha :D *
tapi takpe lah,adat bertanding,ada menang ada kalah.kalau semua nak menang,siapa yang nak dapat no 4 kan?


takde life lah.come on ;)








balik pukul 5.30,dengan kadar yang sangat terkocoh kocoh,barang kemas satu hape pon walaupun mama dah sampai.naseb baik aku nih jenis yang cepat kemas barang.kalau tak,,,,mati aku kena bebel = = ''


sebenarnya aku tengah takde point nak update blog,sedang mencari isi.nanti nantilah aku tulis pasal pengembaraan hidup.malas.penat.dah rasa mabuk dah nih.hehe.naik cuti,dapat result exam yang begitu membanggakan.ceh.macam sampah = = '' sakit jiwa raga aku baca slip result.







satu je kesimpulan yang dapat aku buat.usaha kena lebih,jangan banyak main lagik.ni dah bulan berapa dah.trial 1st august,target at least 7 a ,and no more c or even g.tinggi kan target?but,who cares?its mine :P


so,doakan hamba ini mampu untuk terus melangkah ke hadapan dah tak rebah sebelum habis berjuang          

*dah tak larat nak taip lagi*

akhir kata,majulah faten emalin untuk sijil pelajaran malaysia  * hambarlah paem gemok :P *





love,


faten emalin ^^